DOGAJANJE V VRTCU V APRILU

V mesecu aprilu na ravni celotnega vrtca še posebej pozdravljamo in poudarjamo ekološke vsebine, ki jih s pridom vključujemo v vsa področja kurikula ter s tem v naše vsakdanje dejavnosti.

Na različne načine smo jih približali otrokom, tematiko pa so vzgojiteljice prilagodile tudi najmlajšim v vrtcu. Ker se vse začne in konča z igro, je bila seveda najbolj zanimiva igra z raznimi naravnimi materiali in še posebej s takimi, ki jih lahko recikliramo. To so bile razne plastenke, zamaški, tulci papirnatih brisačk, razne škatle, časopis in podobno. Veliko skupin je ta material uporabilo še za ustvarjanje. Tako so nastali različni kolaži in skulpture. Tovrstno ustvarjanje je priljubljeno tekom celega leta, saj je nabor idej za ustvarjanje z recikliranim materialom res velik. Po igri in ustvarjanju smo poskrbeli za pravilno ločevanje odpadkov, v za to namenjene zabojnike oz. koše, ki jih imamo pripravljene po igralnicah. Obiskali pa smo tudi ekološke otok v okolici vrtca in si ogledali različne vrste velikih zabojnikov za odpadke. Otroke starejših skupin je zanimalo tudi nadaljevanje poti odpadkov, torej, kam potujejo odpadki potem, ko jih že pravilno ločimo in pristanejo v zabojnikih.

Skupina Veverice je sodelovala v projektu Štafeta semen in k projektu povabila še ostale skupine. Izmenjevalnica semen je bila pravi dogodek, kjer si lahko otroci skupaj s starši in starimi starši prinašali semena in sadike ter si jih izmenjali. Pripravili so tudi razstavo različnih ekoloških zelišč ter ob idejah za njihovo uporabo in receptih razvajali še naše brbončice z degustacijo namazov in nekaterih jedi, pripravljenih iz določenih zelišč. Namen projekta je spodbujanje samooskrbnosti in ohranitev slovenskih vrst semen. Nekatere skupine so se lotile sejanja semen v lončke, vsakodnevno pa lahko obiščemo in pomagamo pri skrbi za manjše gredice z zelišči in zelenjavo, ki jih imamo na zunanjih površinah.

22. aprila smo obeležili dan Zemlje in otroke skozi igro, razne eko slikanice, pravljice in izobraževalne posnetke učili skrbi za naš planet, naravo ter varčnosti z energijo in vodo.

Vsi skupaj pa si želimo, da to znanje in navade ponesemo naprej in za naravo ter čisto okolje skrbimo skozi vse leto, ne le v mesecu aprilu.

Zapisala: Mirjana Flajšaker

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja