Tudi trzinski »vrtičkarji« smo sodelovali v nacionalnem projektu »Tradicionalni slovenski zajtrk«
V našem vrtcu pri spodbujanju zdravega načina prehranjevanja ter s tem zdravega življenjskega sloga sodelujemo že od samega začetka omenjenga projekta, že dobrih 10 let! Pri tem se trudimo ozaveščati tako starše kot tudi otroke o pomembnosti zajtrka, hkrati pa tako podpiramo tudi domače pridelovalce hrane, poudarjamo pomen domače samooskrbe, ohranjanja čistega in zdravega okolja ter že najmlajše seznanjamo s postopki pridelave in predelave hrane, lokalno pridelana hrana pa je tudi okusnejša in bolj zdrava. Kot doslej, smo tudi tokrat tretji novembrski petek uživali v okusnem kruhu z maslom in medom, mleku ter sočnih jabolkih – in z velikim tekom snedli prav vse! Zgledu tako imenovanega medenega zajtrka v vrtcu sledimo skozi vse leto, saj v prehrano otrok vključujemo izključno ekološki med lokalnih pridelovalcev, poleg tega pa v veliki meri dobavljamo mleko, bio kruh, jabolka ter drugo sadje in zelenjavo iz lokalnega okolja.
Tradicionalni slovenski zajtrk je tako imenitno uspel, skozi ves teden pa smo se o vsem prej omenjenem na veliko pogovarjali ter tudi likovno ustvarjali in se ob tem veliko naučili. Za nameček smo Sovice sestavile tudi tole domiselno deklamacijo:
ZAJTRK
Če boš prisluhnil nam boš izvedel, kaj kdo od nas za zajtrk je snedel:
nadvse namreč pri tem je obroku pomembno, da se že zjutraj dobro najemo.
Torej: kruh dober, jajčka, kosmiči pa sadje in kaša – to prava izbira je naša.
Še maslo in med ter kdaj marmelada, naj zdravo že zjutraj postane navada!!
Napisal: Gašper Ogorelec